Vad är en shakeout?

Shakeout hövding

Direktöversätter man ”shakeout” så får vi ordet ”skaka ut”, vilket är exakt vad som händer. Svaga händer bokstavligen skakas ut ur traden.

Låt mig förklara..

En shakeout är en rörelse som irriterar många och som ofta intäffar vid intressanta nivåer.

Hur ofta har du själv inte varit med om att en plötslig större rörelse triggar din stopp, för att sedan stå utanför när t.ex. aktien fortsätter i den tänkta riktningen?

Detta är mycket vanligt och beror delvis på att större aktörer utnyttjat ett tydligt mönster, för egen vinning. Främst för att komma åt större volym än vad de annars hade kunnat. Detta lyckas dem med genom att pressa ner aktien under t.ex. en stödnivå, där de vet att det ligger stoppar. Så fort stopparna börjar gå, så byter dessa aktörer håll och börjar köpa istället.

Men det kan också bero på dominoeffekten av att flertalet tagit sin stoppar samtidigt vilket spelar ut sig i en större rörelse än vanligt.

Om du råkar ut för en ”shakeout” så skall du alltid bevaka vad som händer efteråt. Om aktien återtar viktiga nivåer, så kan du förutsätta att ett antal svaga händer nu är ur aktien, vilket stärker caset då de ivrigaste säljarna redan sålt (mindre utbud).

Sannolikheten finns också att dessa säljare som blivit lurade, kommer leta efter tillfälle att köpa tillbaks aktien igen.

Annonser

Författare: Stockfortunes

Swingtrader / Positiontrader. 24 years old. From Sweden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s