Hur arbetar jag vid rapportperioder?

Rapportperiod

Många vet säkert inte det, men vid rapportperioder jobbar jag mer än vanligt. Inte för att jag handlar så mycket i bolagen, men för att skapa ett urval av aktier jag vill hålla koll på under kommande kvartal.

Logiken bakom det jag gör är egentligen rätt enkel. Bolag som kommer med bra rapporter och som får en bra kursreaktion, tenderar att fortsätta gå bra fram tills nästa rapport. Det omvända gäller också, bolag som kommer med dåliga rapporter och som får en dålig kursreaktion, fortsätter oftast att gå dåligt fram tills nästa rapport.

Denna effekten kallas PEAD och står för ”post earnings announcement drift”.

En allmän regel är, att ju större reaktion, ju större kommer efterföljande driften att bli.

Jag som uteslutande handlar på långsidan i aktier, vill ju givetvis hålla koll på och handla i de bolag som kommit in med starka rapporter och som har fått en bra kursreaktion.

Detta gör jag genom att gå igenom alla inkomna rapporter dagligen, för att sedan kategorisera de bästa rapporterna i två olika listor.

I första listan, stoppar jag de bolag som har kommit in med starka rapporter men som fått ljumna kursreaktioner, ungefär inom ramen minus 2% till + 2%.

I lista nummer två, stoppar jag de bolag som har kommit med urstarka rapporter och som fått bra kursreaktioner, typ > 2%.

Dessa listor, döper jag sedan till t.ex. 2019 – Q2 (lista 1) och 2019 – Q2 Up (lista 2).

Vad jag sedan gör med dessa listor, är faktiskt rätt tråkigt. Jag går igenom listorna varje dag tekniskt, oftast mer än en gång, bara för att leta efter potentiella setup’s att köpa på.

Det urvalet aktier som ligger i listorna, blir min bas av aktier jag bevakar fram tills nästa rapportperiod, där jag sedan jag samma sak igen.

Denna listan fyller också andra funktioner, tänk momentumindikator. Alla aktier som ligger i dessa listor, har kommit med starka rapporter och oftast belönats med uppgång. Dessa aktier, är sannolikt de som leder och drar börsen uppåt. När dessa aktier, slutar gå upp och listorna är lyser genomgående rött, då vet man att börsen står inför en nedgång.

Annonser

Författare: Stockfortunes

Swingtrader / Positiontrader. 24 years old. From Sweden.

3 reaktioner till “Hur arbetar jag vid rapportperioder?”

 1. Hej, tack för ett bra inlägg. En fråga, skriver du endast ner aktier som du följer/äger eller vilka bolag är det du skriver ner i listorna? Svenska, utländska, small, mid, large – cap eller kanske en viss sektor? Jag tänker att det finns en hel del bolag så var drar du gränsen på vilka du tar med?

  Gilla

  1. Hej på dig. Jag förstår inte riktigt din fråga?
   Det aktier jag lägger in i listorna jag nämnt i blogginlägget är de bolag vars rapporter kommit in starkt.
   I listorna tar jag inte hänsyn till bransch/storlek eller land.
   Hoppas det besvarade din fråga. 🙂

   Gilla

 2. Hej, jag kanske var lite otydlig. Jag syftade på vilka bolag som du inkluderar i listorna, alla bolag rapporter ju men var drar du gränsen för vilka du tar med i listorna. Eller du tar med exakt alla bolag på hela börsen oavsett storlek och land?

  ”Detta gör jag genom att gå igenom alla inkomna rapporter dagligen, för att sedan kategorisera de bästa rapporterna i två olika listor.”

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s