Positionsstorlek

thought-power

En av de klart viktigaste parametrarna för de mindre aktiva aktörerna på börsen är just positionsstorlek. Ju mer sällan du omsätter kontot, desto viktigare är det att ta betydande positioner i de lägen tillfällen uppenbarar sig.

För en daytrader kommer nämligen nya lägen på löpande band, men för oss andra som handlar på högre tidsupplösningar, så kommer bra tillfällen allt mer sällan. Det är just därför det är av största vikt att ge dessa aktier (vi utgår från aktier i texten) betydande del av EK (eget kapital).

Vad är då optimal size? Helt ärligt, ingen aning. Men studier som har gjorts, pekar på att nyttan med diversifiering avtar vid omkring 12 aktier, om dessa är av olika storlekar och verkar inom olika branscher.

Med detta i bakhuvudet, har jag alltid av någon okänd anledning legat omkring 15-25st aktier historiskt. Främst p.ga. att tilltron till min strategi i början var låg och att jag aldrig varit kär i volatilitet. ”Better safe than sorry” har alltid varit mitt budord. Det skall också tilläggas att jag vid 25 innehav oftast har använt mig av belåning för att få lite extra häv.

Men det var givetvis inte så det började, jag var precis som alla andra nybörjare självsäker en period och prövade det omvända, med väldigt få innehav. Men den historian kan jag dra en annan gång. 😉

Men efter några år med samma strategi, där man har sett hur väl den flyter i alla marknadslägen, har jag stuvat om min positionshantering.

Jag personligen, anser att det är tjänstefel, att ha mer än 15st aktier i portföljen, om din intention är att maximera avkastningen. Då varje aktie du adderar efter 12, enbart försämrar din potentiella avkastning utan att ge några andra fördelar. Om dessa är någorlunda utspridda på olika branscher, börsvärde och geografiskt. Volatilitet är inte farligt.

Med 15st aktier räknar jag också in aktier som håller på att säljas av och aktier som håller på att köpas in, med andra ord inte fulla positioner.

Mitt mål är att varje position jag tar, skall utgöra 15% av EK. I normala fall pendlar jag mellan 10–20% med ett snitt kring 12–13% skulle jag säga.

Hur avgör jag då hur stor positionen skall vara? Jag utgår jag ifrån min maximala risk per trade, som är satt till 1% av EK. Men när jag gör beräkningarna så utgår jag alltid från att min risk är 0,75% av EK, främst på grund av eventuella slippage. Slippage är när jag helt enkelt inte kan eller lyckats ta stoppen där jag ville och att kostnaden därmed blev högre än förväntat.

Hur stor position jag tar beror då på hur stor stoppen är i procent och vilken typ av aktie det är jag köper. Är det en mindre aktie som är mer volatil, bör också min stopp i procent också vara större för att inte bli utskakad i första svängen.

Säg då att min normala stopp i procent brukar ligga på 5–7,5%, då enligt beräkningarna ovan kan min position som störst vara 10–15% av EK.

15% (EK) x 5% (stopp) = 0,75% av EK i risk.

10% (EK) x 7,5% (stopp) = 0,75% av EK i risk.

Är stoppen större, så förstår ni vad som händer – positionen minskar i storlek för att behålla samma risk sett till EK.

Men precis som att de flesta dödar sin avkastning genom att ha för många aktier i portföljen, så finns även de som har problemet med det omvända. De har helt enkelt för få aktier i portföljen.

Personligen, så är mitt råd att aldrig gå under 3 aktier á 33% av EK i positionsstorlek. Främst på grund av att volatiliteten i portföljen kommer äta upp de flesta mentalt och därmed få en att begå en hel del misstag, men också på grund av risken det innebär när man har fel. Sen finns det mycket om och men, då de kan vara 3st stabila investmentbolag, alternativt 3st superillikvida aktier som flyger 20% på minsta PM.

Men generellt sett, så skulle de flesta missgynnas av att ha så få aktier i portföljen. Kostnaden som uppstår av att vara tiltad mentalt, går inte att räkna på exakt. Men det är det absolut högsta kostnaden som kan uppstå då det föranleder mer misstag och felbeslut än man kan ana.

Det kan vara så att du blir skotträdd, du vågar inte ta nya positioner. Du vågar inte heller sälja befintliga, ”ifall” det vänder. Tillslut kollar du bort, för att slippa se skiten, ”det gör inget” om det går till noll mentaliteten. Men även det omvända kan uppstå, när det går ”för” bra. Girigheten, ”det kan bara gå upp”. Se fingerprint kollektivet i båda exemplen.

Slutsatsen man kan dra, är att det absolut bästa besluten tas när man kan vara rationell och objektiv. Detta försvåras avsevärt vid få innehav och stora svängar i portföljen. Mitt råd är att hitta din egen balansgång här, för alla är olika och alla har olika strategier.

Det som har fungerat bäst för mig det senaste är intervallet, 5–15 aktier. Vilket är ett intervall som tillåter bra avkastning till lagom volatilitet.

Vid detta intervallet, har det aldrig varit lättare att handla på börsen. Jag har det senaste året inte upplevt någon direkt tuff period mentalt, utan allt har bara rullat på varje dag. Vilket har varit väldigt befriande! Det har lett till att jag följt process och regelverk disciplinerat, vilket i sin tur resulterat i det bästa året någonsin!

 

Annonser

Författare: Stockfortunes

Swingtrader / Positiontrader. 24 years old. From Sweden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s