Hur hittar jag aktier som matchar mina kriterier?

Bullseye

En väldigt vanlig fråga jag får i DM är faktiskt hur jag hittar aktierna jag köper.

Mitt vanligaste ställe jag bevakar är faktiskt så enkelt som ”vinnarlistan” på valfri aktiemäklare. Där skannar jag av alla aktier som går upp på hög volym då det är just dem jag vill fånga. Detta gäller på alla listor, large/mid/small/first north/NGM och spotlight.

Detta brukar jag vanligtvis göra 2–3 gånger om dagen. Men den klart viktigaste gången är kring lunch då handeln har pågått i några timmar och den värsta volatiliteten har lagt sig och aktien fått en tydlig riktning för dagen. Då kan du relativt enkelt extrapolera volymen för resten av dagen med tron om att handeln skall fortsätta i samma favör och på så vis få ett bra hum om vart den kommer landa för dagen. Anledningen till att jag vill se vart volymen kommer landa, är för att kunna se om den sticker ut från normal handel. Jag kommer gå in djupare på ”volym” i ett annat inlägg på bloggen och varför det är viktigt.

Förutom vinnarlistan så har jag också screeners på börsdata som jag använder mig av. Inget komplicerat egentligen, se nedan:

Screener börsdata

Det jag vill få ut av screenern, är egentligen aktier med bra trend som noteras nära ATH. Men som också har haft en stark kursutveckling senaste året och som nu av någon anledning handlas på högre volym än 10 dagars snittet.

Men som ni också ser, så har jag med ”info bransch”. Detta är mest för att få en fingervisning om vad det är som faktiskt går starkt. Ser jag en hel drös fastighetsbolag på listan, så kan jag rätt fort anta att det är där pengarna flödar in. Det är också där jag vill lägga mina pengar tidigt. Ofta går branschstyrka i perioder, där i princip alla namn i en bransch går starkt under ett par månader/år. Se till exempel spelbolag och laxbolag under 2018 och fastighetsbolag under 2019.

Men jag har även andra mer specifika screens jag kör på börsdata, där jag letar efter till exempel bolag som rapporterat, gap-ups osv.

Hoppas det gav er något att börja med. 🙂

Dagens quote – ”You are the creator of your own destiny”.

Annonser

Författare: Stockfortunes

Swingtrader / Positiontrader. 24 years old. From Sweden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s